Zuid-Sulawesi Tour
Dag 1: Aankomst Makassar
  Na aankomst op het Hasanuddin Airport Makassar (UPG) transfer naar ons hotel in Makassar. De rest van de dag is vrij om jezelf voor te bereiden op de komende weken. Je hebt nog de tijd om een bezoek te brengen aan grote winkelcentrums in Makassar, waar je nog iets kunt kopen. 's Avonds kan je bijvoorbeeld een nieuwe film gaan kijken in de bioscoop.
 
Dag 2: Makassar Stadstour
Na het ontbijt beginnen we met onze Makassar stadstour. We brengen een bezoek aan het oude Nederlandse Fort Rotterdam, Paotere (traditionele vismarkt) en Paoterethe Buginese “Pinisi” schoener haven, Monument Mandala, de Tombe van Sultan Hasanuddin in Gowa en Somba Opu winkelstraat waar je het bekende Makassar goud kunt vinden. Aan het einde van de middag keren we terug naar het hotel.
 
Dag 3: Makassar - Torajaland
Na het ontbijt gaan we via Malino en Bantimurung naar Sengkang. Malino is een ressort met een spectaculaire waterval. Bantimurung is een bekende plaats vanwege het adembenemende natuursteen met watervallen en vele exotische vlinders. Vervolgens rijden we via Enrekang naar de Toraja Hooglanden. De route is prachtig aangezien we een mooi uitizcht hebben op verscholen dorpjes, smaragdgroene rijstvelden en hoge bergen. Vanavond arriveren we in het PAK Huis, waar de komende acht nachten logeren.
 
Dag 4 t/m 11: Torajaland (Vrijwilligersprogramma)
's Ochtends ontvangen we een informatie pakket en krijgen een korte rondleiding in het PAK Huis. Na de lunch beginnen we met het lesgeven en het organiseren van sport & spel. Ons diner nuttigen we in het PAK Huis, alwaar we eveneens overnachten. De komende 8 dagen volgen we het vrijwilligersprogramma op basis van volpension in het PAK Huis. Dag 11 hebben we een afscheidsdiner in het PAK Huis. Na het diner krijgen we nog een presentje van de begeleiding.
 
Dag 12: Torajaland
Na het ontbijt nemen we afscheid van de aanwezige kinderen en de personeelsleden. Vandaag beginnen we met onze Toraja toer. We bezoeken vandaag Londa, Kete Kesu, Sangalla, Palatokke, La’bo, Lemo en Buntu Pune. We proberen vandaag ook de buffelmarkt te bezoeken, daar waar de meeste lokale bevolking hun buffels en varkens verkopen voor de Toraja ceremonies. Als er traditionele ceremonies in Torajaland zijn, dan brengen we hier zeker een bezoek aan. De ceremonies in Torajaland zijn uniek en je kunt ze alleen vinden in Toraja.  Na de lunch droppen we onze bagage in ons hotel en brengen we een bezoek aan Kete Kesu, dit is een bekend traditioneel dorp. Het dorp heeft een grote grot met lijkkisten, botten en schedels. We kunnen in Londa vele unieke Tau Tau’s vinden, dit zijn houten dodenpoppen die de overledenen representeren. Je kunt de poppenmakers druk bezig zien met het maken van de Tau tau’s uit een stuk hout. Verder willen we de Toraja cultuur ontdekken met behulp van een olielamp en gaan we de grot van Londa ontdekken. Laat in de middag keren we terug naar ons hotel. 

 
Dag 13: Torajaland (White Rafting)
Na het ontbijt reizen we af naar de Sa’dan rivier waar we gaan raften. Het gebied bevindt zich tussen de grote bergen van Torajaland. Nadat we af zijn gezet, maken we een korte wandeling door de Bergen in Torajaland. Op de rivierbank worden we voorzien van reddingsvesten en peddels en krijgen we een instructie. De lunch nuttigen we op de rivierbank waar we ook nog even kunnen zwemmen. Tijdens het raften ontdekken we extreem grote wateragamen (Physignathus cocincinus), die rusten op de rotsen in het water. Aan het einde van de dag keren we terug naar ons hotel, waar we gaan dineren.
 
Dag 14: Torajaland
Na ons ontbijt laten we onze bagage achter in het hotel en brengen we een bezoek aan de bergen van Torajaland. We bezoeken Batutumonga, Lempo, Deri, Pangala, Sa’dan, Palawa en Pana. Batutumonga is een spectaculaire groep bergen in Torajaland; bovenop de berg is een prachtig panorama uitzicht over Rantepao en de Sa’dan vallei. Sa’dan is een weefcentrum in Torajaland, hier zien we hoe de lokale bevolking kleden maken. In de namiddag planten we een aantal jonge bomen in de hooglanden van Torajaland. Zo houden we onze ecosysteem in balans en behouden we onze natuur. We maken een stop bij een lokaal restaurant. In de namiddag arriveren we in onze traditionele bergaccommodatie, waar we de nacht doorbrengen in een traditioneel huis. We dineren en slapen in een traditionele Tongkonan (Toraja huis), het is eenvoudig maar knus. Vanuit onze kamer hebben we een schitterend panorama-uitzicht over het sprookjesachtige Torajaland.
 
Dag 15: Torajaland - Sengkang
Na het ontbijt verlaten we Sengkang en maken we een lange tocht, door het gebied van de Buginezen, naar het diepe zuiden van Sulawesi. We maken voor de lunch een stop in Watambone (Bone) en na de lunch gaan we direct door naar Pantai Bira. Het panorama-uitzicht over de rijstvelden is adembenemend, hierdoor is er veel te zien en vliegt de tijd voorbij. We arriveren vanavond in het hotel nabij het strand. We kunnen dineren in een restaurant naast het strand.

 
Dag 16: Bira Beach
In de ochtend tijdens het ontbijt genieten we van een mooie zonsopkomst. Na het ontbijt maken we een lange tocht naar het zuiden. We maken een stop voor de lunch nabij Watampone (Bone) en na de lunch gaan we direct door naar Bira Beach. Het panorama uitzicht over de rijstvelden is adembenemend. We arriveren in de late middag in onze accommodatie naast het strand. We kunnen dineren in een restaurant naast het strand.
 
Dag 17: Bira Beach
Na het ontbijt brengen we een bezoek aan de traditionele schepenwerf van Tanah Beru of Marumasa. De lokale botenbouwers maken met hun traditionele technieken goede boten. We bezoeken ook apen bij een grot, maar mogen de dieren absoluut niet storen. Na de lunch staat er een duikprogramma onder begeleiding van een instructeur op het programma. Met een eigen boot varen we naar het eiland Seleayer, Marumasa, Beteng of Lihhukan. Met een beetje geluk zwemmen er dolfijnen naast ons in het kristal heldere water de Zeestraat van Selayar. Later in de avond kunnen we een klein kampvuur op het strand maken. Dit is onze laatste avond in Indonesië, waar je mooie en onvergetelijke herinneringen aan zult overhouden.
 
Dag 18: Bira Beach - Makassar
Al vroeg in de ochtend is het transfer naar het Hasanuddin Airport in Makassar, waarna je naar je volgende bestemming vliegt. Het is mogelijk een extra nacht in een hotel in Makassar bij te boeken.
Het is mogelijk deze reis uit te breiden met de bouwstenen van Green Canyon Reizen in Centraal-Sulawesi, Noord-Sulawesi, Bali, Lombok, Java, Sumatra, Kalimantan, Molukken of Flores.
   
 
Pakket Prijzen
Per Persoon
  1 persoon € 2.500,-
  2 personen € 1.595,-
  3 personen € 1.325,-
  4 personen € 1.195,-
  Toeslag 1pk €    450,- per kamer
   
  Inclusief:  
 
 • accomodatie deels op basis halfpension (ontbijt en diner)
 • privé transfer en vervoer met chauffeur
 • excursies met entreegelden
 • white rafting met reddingsvest en begeleiding
 • duikprogramma bij Bira Beach
 • boot voor bezoek aan het Tempe Meer
 • olielamp tijdens bezoek aan Londa grot
 • PAK projectbijdrage
 • deelname certificaat
 • betrouwbare gids

Afhankelijk van de samenstelling van de groep, zal de gids Engels-, Nederlandstalig zijn.

 
Exclusief:
 
 • vliegtickets
 • vertrekbelasting
 • drankjes (behalve koffie en thee bij het ontbijt)
 • Overige maaltijden (niet vermeld)
 • fooien
 • persoonlijke uitgaven
 • optionele excursies
 • donaties
 • verzekeringen
  Maximaal 4 deelnemers. Wijzigingen onder voorbehoud.